West-Canada

West - Canada, ook de Westelijke provincies genoemd, is de regio met de provincies Alberta, British Columbia, Manitoba en Saskatchewan. Ook Yukon Territory tellen wij mee. British Columbia wordt beschouwd als het culturele, economische, geografische en politiek centrum. De andere provincies wordt vaker naar gerefereerd als 'The Prairies'. De hoofdsteden van de Westelijke provincies zijn Victoria (BC), Edmonton (Alberta), Regina (Saskatchewan) en Winnipeg (Manitoba). Calgary is de grootste gemeente als het op bevolking aankomt in West - Canada. Vancouver is dan weer de grootste stad.

De Canadese Prairies maken een groot deel uit van West - Canada. Ze omschrijven een land dat vlak is en voornamelijk gebruikt wordt als landbouwgrond voor graan. Desondanks zijn er ook heuvelachtige gebieden, zoals Cypress Hills en Alberta Badlands en zijn er ook grote beboste gebieden. De Canadese Rockie vormen een grote scheiding van het noorden tot het zuiden en duidt min of meer de grens tussen Alberta en British Columbia aan. De Columbia en Fraser rivieren ontspringen in de Canadese Rockies en zijn de tweede en derde grootste rivier. 

De kust van British Columbia heeft meestal natte winters en redelijk droge zomers. Ze hebben de mildste winters van heel Canada, aangezien het er bijna nooit vriest. Het bergachtige binnenland is droger en heeft koudere winters, maar als tegenhanger ook warmere zomers. Alberta heeft ook een eerder droog continentaal klimaat met warme zomers en koude winters. Via het noorden bereikt het arctische weer de provincie, dus in het noorden kunnen de winters extreem koud zijn. Toch zorgt soms de "Chinook wind" voor een warmere bries. De zomers kunnen koel tot warm zijn, maar zijn meestal natter dan in BC. In Saskatchewan en Manitoba kan je enorme extreme weerconditites ervaren. In de winter kan het er heel erg vriezen, door de arctische winden. In de zomer is het er dan weer erg warm. 

x